Λουτρα Ποζαρ, Αριδαια, Πελλα

Στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, μόλις 13 χιλιόμετρα από την Αριδαία και 25 από την Έδεσσα βρίσκονται τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ. Τεράστια πλατάνια, το ποτάμι που κατηφορίζει στο φαράγγι και ο ήχος των νερών που ταξιδεύει τους επισκέπτες, συνθέτουν το παραμυθένιο σκηνικό των Λουτρών Πόζαρ.

Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μία μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, εστιατόρια, πισίνες και αποδυτήρια, προσφέροντας στον επισκέπτη εξυπηρέτηση υψηλών προδιαγραφών. Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ αναβλύζουν σε υψόμετρο 390 μέτρων. Δημιουργούνται από το νερό της βροχής, το οποίο εισχωρεί στο έδαφος σε μεγάλο βάθος, εκεί θερμαίνεται, στη συνέχεια ανεβαίνει ψηλότερα και σταδιακά εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα στοιχεία. Τα ιαματικά θερμά νερά των Λουτρών Πόζαρ έχουν σταθερή θερμοκρασία 37ο C ενώ η θερμοκρασία άλλων φυσικών πηγών μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 60ο C Οι λουτροθεραπείες ενδείκνυνται για ρευματοειδή αρθρίτιδα, αρθροπάθειες, παθήσεις των νεφρών, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Στα Λουτρά Πόζαρ μπορείτε να απολαύσετε το νερό σε μία από τις ειδικά διαμορφωμένες εσωτερικές πισίνες ή σε έναν από τους λουτήρες. Η μεγάλη εξωτερική πισίνα προσφέρεται για βουτιές τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Όσο για τους λάτρεις του υδρομασάζ, οι αμέτρητοι καταρράκτες με τις 5 φυσικές λίμνες, όπου τα ζεστά νερά αχνίζουν από το έδαφος, υπόσχονται στιγμές πραγματικές χαλάρωσης. Στη λουτρόπολη υπάρχουν δύο υδροθεραπευτήρια. Το πρώτο λειτουργεί από το 1960 και περιλαμβάνει 48 ατομικούς λουτήρες, 2 εσωτερικές πισίνες και 2 ατομικά χαμάμ, χωρητικότητας 6 ατόμων. Από τα τέλη του 2005 ξεκίνησε και η λειτουργία ενός νέου υδροθεραπευτηρίου με 6 ατομικές πισίνες και τεχνητούς καταρράκτες.

Τα Λουτρά Πόζαρ είναι ένας προορισμός για όσους θέλουν να συνδυάσουν την επαφή με την φύση, την ξεκούραση και τα οφέλη της λουτροθεραπείας, η οποία είναι λάθος να πιστεύουμε, ότι απευθύνεται μόνο σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Δεν είναι μόνο μέσο σωματικής ανακούφισης και θεραπείας, αλλά και μέσο ευφορίας, ψυχικής και πνευματικής. Δεν είναι τυχαίο, ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι είναι υπέρμαχοι της άποψης, ότι 10 λουτρά ετησίως δυναμώνουν τον οργανισμό και τον θωρακίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.